Η έντονη άσκηση προκαλεί παραγωγή ελεύθερων ριζών, το σώμα μας όμως προσαρμόζεται και βελτιώνει, μέσω της έντονης άσκησης, το αντιοξειδωτικό σύστημα του οργανισμού μας.
Χρειάζεται όμως λήψη επιπλέον αντιοξειδωτικών ουσιών?
Η βιταμίνη Ε είναι αυτή που φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την άσκηση. Η βιταμίνη C αυξάνει την αντίσταση ως προς την επαγόμενη υπεροξείδωση των λιπιδίων από την άσκηση. (Goldfarb at al. 1993). Παρατηρήθηκε επίσης ότι άτομα με αυξημένο ποσοστό μυικών ινών τύπου Ι (οξειδωτικές) έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνη Ε.
- Η χορήγηση 200 – 300 mg/μέρα, μείωσε τους δείκτες μυικής καταστροφής (Rokitzki et al. 1994)
- 60 μέρες λήψης βιταμίνης Ε εξαφάνισαν τις ενδείξεις παραγωγής ελεύθερων ριζών και υπεροξείδωσης των λιπιδίων (Kumar et al. 1992)
- Η λήψη Ε μειώνει τα επίπεδα ”πεντανίου” ουσία που σχετίζεται με την παραγωγή ελεύθερων ριζών (Pincemail et al. 1987)
Δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι έχει επίδραση στη αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
Η βιταμίνη C και η σχέση της με την άσκηση δεν είναι απολύτως σαφής. Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις ότι έχει θετικά οφέλη.
- χορήγηση 400 mg/μέρα για 3 εβδομάδες έδειξαν πως τα επίπεδα δύναμης δεν μειώνονται στον ίδιο βαθμό (Jakeman & Maxwell 1993)
- 200 mg/μέρα για 30 μέρες έδειξαν ότι μείωσαν τα επίπεδα του καθυστερημένου μυικού πόνου (Kaminski & Boal 1992)
- επίσης άλλη έρευνα έδειξε ότι προλαμβάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών (Aston et al. 1992)
Δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά την άσκηση.
Συμπέρασμα: η λήψη μικρών ποσοτήτων 200-300 mg Ε και 400-500mg C μπορεί να μειώσει τη δημιουργία ελεύθερων ριζών μετά από άσκηση που προκαλεί μυική βλάβη. Ωστόσο δεν βελτιώνουν την απόδοση άμεσα, αλλά βοηθούν τους αθλητές, μέσω της καλύτερης αποκατάστασης.