ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
  • Το πιο σοβαρό επακόλουθο της έντονης εφίδρωσης είναι η απώλεια σωματικών υγρών. Κατά τη διάρκεια ενός έντονου προγράμματος  εξάσκησης , η εφίδρωση προκαλεί απώλεια υγρών από 1 έως και 2 κιλά. Σε αθλητές αντοχής, η απώλεια  μπορεί να φτάσει και το 4% του βάρους τους. Η ποσότητα των υγρών που χάνονται εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης καθώς και από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η μεγάλη υγρασία επηρεάζει αρνητικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω της εφίδρωσης. Το ξηρό περιβάλλον ευνοεί και επηρεάζει θετικά.
  • Ακόμα και μικρή απώλεια υγρών έχει αρνητικές συνέπειες για την απόδοση στην προπόνηση. Ο όγκος του αίματος μειώνεται όταν η απώλεια υγρών είναι ίση ή μεγαλύτερη από 2% της σωματικής μάζας. Αυτό θέτει σε δοκιμασία τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος με συνέπεια την μειωμένη απόδοση κατά την προπόνηση ή τον αγώνα. Η απόδοση όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

1.  ΚΡΑΜΠΕΣ

Πρόκειται για ακούσιους μυϊκούς σπασμούς οι οποίοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση. Αυτή η παθολογική κατάσταση οφείλεται σε διαταραχή στο ισοζύγιο των σωματικών υγρών  και στη συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών.

2.  ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ

Ασθενής και γρήγορος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση σε όρθια θέση, κεφαλαλγία, ζάλη και γενική εξάντληση είναι τα συμπτώματα της εξάντλησης. Ο αθλητής πρέπει να σταματήσει, να μεταφερθεί σε πιο δροσερό περιβάλλον και να λάβει υγρά.

3. ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ

Η σοβαρότερη επιπλοκή. Συμβαίνει λόγω απώλειας των θερμορυθμιστικών μηχανισμών πράγμα που οδηγεί σε υπερβολική άνοδο της σωματικής θερμοκρασίας του σώματος. Απαιτείται άμεση ιατρική περίθαλψη και παρακολούθηση.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΥΓΡΩΝ

  • Ο κύριος λόγος της αναπλήρωσης υγρών είναι η διατήρηση του όγκου του πλάσματος ώστε να διατηρείται η κυκλοφορία και η εφίδρωση σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η ποσότητα υγρών που θεωρείται ικανοποιητική είναι 500 ml περίπου πριν από την άσκηση ακολουθούμενη από λήψη υγρών ίση με 250ml κάθε 15 λεπτά. Ροφήματα που περιέχουν συμπυκνωμένη γλυκόζη καλό είναι να αποφεύγονται διότι επιβραδύνει το ρυθμό της γαστρικής κένωσης, άρα και την απορρόφηση του νερού από τον οργανισμό.
  • Ιδανικό διάλυμα περιέχει υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες σε ποσοστό 5-8%. Η ποσότητα αυτή δεν επηρεάζει τη θερμορύθμιση και απορροφάται με σωστό ρυθμό.
  • Προτιμάται κρύα υγρά διότι απομακρύνονται από το στομάχι με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με υγρά που πλησιάζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Σημαντικό επίσης είναι η διατροφή σας να περιέχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστο 2 μερίδες λαχανικά και φρούτα, των οποίων η υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά χρειάζονται για τον οργανισμό.